מיינדפולנס, קשיבות, היא היכולת להיות באופן מכוון וברגע הנוכחי, בקשב לדבר מסוים, ללא שיפוטיות.
מצד אחד, עם מחקר עדכני ועשיר בתחום, מיומנות מיינדפולנס (קשיבות) עומדת בפני עצמה כערך משמעותי, בכך שמגבירה רווחה נפשית ותפקודים רבים. מצד שני, מדובר על תרגול שדורש עקביות ומאמץ, לעיתים עד לכדי שעמום, כך שבהחלט לא קל לתרגל אותה (אם זה לא היה קשה, כולם היו עושים את זה). ולכן, כדי שנתרגל מיינדפולנס, צריך לדעת מה נרוויח מהתרגול ומההתמדה.
אז מהן המטרות של התרגול? עם מה אנחנו רוצים לצאת?
מטרות המיינדפולנס ב DBT:
1. להפחית סבל ולהגביר הנאה
לרוב, התשוקה הגדולה של אנשים רגישים מאוד וכאלו שסובלים מקשיים בויסות הרגשי תהיה להפחית סבל. יחד עם זאת, לחלק מהאנשים קשה יותר להחזיק את הרצון להגביר את ההנאה, מכמה סיבות:
- כיוון שקיים פחד שלאחר הרגע הנעים והחיובי משהו ישתבש ויתקלקל, ואז הקושי והסבל יעלו.
- קיימת תחושה שאני לא ראוי/ה לכך שאחווה הנאה, כך שגם אם הנאה נחווית, לאחריה עולה תחושת אשמה וגועל כיוון שהחוויה היא ש"לא מגיע לי".
- רגעים מהנים ונעימים אינם מוכרים דיים ועל כן הם מעוררים חשש מהבלתי ידוע.
על כן, אחת ממטרות תרגול מיינדפולנס תהיה להגביר את היכולת לחוות הנאה טהורה מבלי שיפוטיות. ככל ששריר הקשיבות יהיה גמיש יותר, כך יופחתו רגשות האשמה והגועל, בעוד הקשב וה- MIND יופנו ביעילות לעבר התמסרות והשתתפות מלאה ברגע חיובי וטוב.
2. להגביר שליטה על ה- MIND:
אם נעצור רגע, נוכל לשים לב שאנו מוסחים.ות בתדירות גבוהה. הקשב שלנו נוטה לזוז ולהתמגנט לעבר שלל גירויים הנמצאים בסביבתנו מבחוץ או אל עבר רגשות מציפים או גירויים (כגון היזכרויות, מחשבות, דאגות) מבפנים, גם כאשר מדובר על גירוי שחשוב לנו להתרכז בו.
לדוגמה: למרות שהדבר היעיל ביותר עבורי יהיה להתרכז בריאיון העבודה בו אני משתתפת וכה חשוב לי, גירויים מבחוץ (רעשי רחוב, תזוזה בחדר) וגירויים במפנים (דאגה מכך שלא אתקבל, חששות מהעתיד, ריב עם הבן זוג שארע הבוקר וממנו אני מוטרדת) עלולים להסיט את הקשב שלי ולפגוע בסיכויי הצלחתי.
תרגול מיינדפולנס מאפשר לפתח ולשכלל את היכולת להיות בדבר אחד ברגע הנתון. מחקרים רבים מוכיחים כי זה יעיל הרבה יותר מאשר "מולטיטאסקינג". היכולת להיות מפוקסים ולשלוט על ה- MIND מאפשרת לנו לנהל ביעילות את הקשב והתפקוד.
3. לחוות את המציאות כפי שהיא
אבל רגע… למה שארצה לקבל את המציאות כפי שהיא? לעיתים היא קשה מנשוא.
למעשה, מדובר על מטרה חשובה ביותר של מיינדפולנס, ובהחלט מורכבת וקשה עבור אנשים שהמציאות שלהם כאוטית והם אינם מעוניינים בחיבור ומגע עימה.
הרעיון העומד מאחורי הדברים הינו:
אם רוצים לשנות את המציאות, חייבים להבין עם מה אתם מתמודדים. חייבים להתבונן על המציאות נכוחה, כפי שהיא. כדי לשפר מערכות יחסים, יש להיות מחוברים לסביבה.
כדי להוביל לשינוי אמיתי, יש לקבל תחילה את המציאות ואת המצב כפי שהם. יש להכיר בקיומם "it is what it is". עצם הקבלה תאפשר שינוי גדול והתייעלות לעבר התאמת המיומנויות הרלוונטיות בכדי להשיג את השינוי ולהגיע למטרות אותם סימנו לעצמנו, ככאלו שישפרו איכות חיים ויקדמו אותנו לעבר חיים ששווים חיים.
הכותבת: אסתי ברוקמן, פסיכולוגית קלינית מומחית