הורים לילד.ה עם קשיי ויסות רגשי – אתגרים, מורכבויות והדרך לתוצאות
כל ההורים אוהבים את ילדיהם. אנו כהורים, מתמודדים עם רגשות ותחושות שמציפים אותנו סביב המלאכה המפרכת של גידול וחינוך הילדים. אך הורות לילדים עם קשיי ויסות רגשי מהווה אתגר ייחודי ומורכב, המשלב תחושות של אהבה עמוקה, אחריות אינסופית ולעיתים קרובות גם תחושת אשמה, בדידות, כעס ותסכול. ילדים המתמודדים עם קשיים בויסות, זקוקים לתמיכה מתמדת מהוריהם, כשהם מצידם נדרשים לנווט בסביבה רגשית סוערת ומורכבת.
"ללכת על קליפות ביצים"
הורים לילדים עם קשיי ויסות רגשי מדווחים כי הם מוצאים את עצמם לעיתים קרובות מתמודדים עם מציאות לא צפויה, תנודתית מאוד, דרמתית וקיצונית, הדורשת מהם להיות עוגן יציב אל מול סערות רגשיות. תחושת האחריות היא עצומה, ולעיתים ההורים עשויים להרגיש כי כל צעד שהם נוקטים עשוי להשפיע על הילד בטווח הרחוק. התחושה שהורים רבים מתארים היא שהם 'הולכים על קליפות ביצים'. כל דבר עלול לטלטל את הספינה ולעורר כאוס, כשברקע זיכרונות מאירועי עבר קשים שנצרבו עמוק ומעוררים חרדה גדולה מהישנותם. אם לא די בכך, התחושה של ההורה כי הוא מתמודד עם כובד האחריות המונחת על צווארו, יכולה להוביל לחוויית בדידות עמוקה.
תחושת אשמה מתמשכת
אשמה היא תחושה מוכרת בקרב הורים לילדים עם קשיי ויסות. האם עשיתי משהו שגרם לכך? האם אני עושה מספיק? האם נכשלתי בתפקידי כהורה? הילד.ה שלי כל כך סובל.ת – זה בגללי? כאן נכנסת הקבלה הרדיקלית, אחד המושגים המרכזיים בטיפול דיאלקטי-התנהגותי (DBT). הקבלה הרדיקלית מציעה לנו לראות את המציאות כפי שהיא, ללא שיפוטיות, ולקבל את המצב הנוכחי כהזדמנות להתפתחות אישית ומשפחתית. אנחנו עושים כמיטב יכולתנו כהורים. גם אל מול שבר גדול, קונפליקט עוצמתי או התרחקות כואבת. באותו רגע, עשינו את הטוב ביותר שלנו.
אז מה עושים?
הורים לומדים כלים יעילים כיצד לחזק התנהגויות רצויות, וכיצד להפחית התנהגויות לא רצויות. מתי צריך להתרחק, מה לא יעיל לעשות. כיצד להרגיע את הילד.ה, ואיך ניתן לנהל תקשורת שתוביל לתוצאות טובות יותר. הורים לומדים כיצד לנהל את הרגשות שלהם עצמם, ובכך להתנהל ביעילות מול הילד.ה הסובל.ת מקשיי ויסות, כמו גם מול שאר בני הבית. ואכן, מחקרית וקלינית ניכר כי השיפור ניכר לכל המשפחה. ובנוסף, כשההורים לומדים את עקרונות ה- DBT, גם כאשר הילד.ה לא משתף פעולה בשלב הנוכחי, החיים של האקו-סיסטם המשפחתי ישתנו. זאת לאור העובדה שההורים לומדים שפה חדשה, שמשנה את הדינמיקה של המשפחה כולה. השינוי מאפשר לכל בני הבית מרחב נשימה גדול יותר וחיים רגועים ונינוחים יותר.
טיפול DBT מגובה באלפי מחקרים ועשרות שנות מחקר וקליניקה. ממצאים רבים הוכיחו כי הורים הלומדים את שפת הטיפול הדיאלקטי-התנהגותי, מתרגלים ומיישמים מיומנויות, מובילים לשינוי משמעותי ביחסי הורה-ילד, שיפור האקלים בבית והרווחה הנפשית של המשפחה. טיפול DBT מציע מגוון רחב של מיומנויות וכלים המסייעים להורים ולילדים להתמודד עם האתגרים הרגשיים, קשיי הויסות וההשלכות שלהם על המרחב המשפחתי.
כאמור כל ההורים אוהבים את ילדיהם ורובם אף מושקעים בהם מאוד. אבל לעיתים, נוקטים בהתנהגויות שמובילות להגברת חוסר הויסות ובכך לשינוי באווירה המשפחתית. בקבוצת ההורים, נלמד התנהגויות של תיקוף ותקשורת יעילות יותר, כמו גם התמודדות מול מצוקה. מיומנויות אלו עשויות למנוע אירועים קשים כמו פגיעות עצמיות, צלילות דיכאוניות, אובדנות והתמכרויות.
איך עושים את זה? כמה מיומנויות לדוגמה:
- תשומת לב מלאה (Mindfulness): מיומנות זו מאפשרת לנו להיות נוכחים ברגע הנוכחי, ללא שיפוטיות. כשילדכם נמצא במצב של הצפה רגשית, היו שם איתו, הבינו את רגשותיו ותנו להם מקום.
- ויסות רגשי: זיהוי והבנה של הרגשות מאפשרים תגובה מושכלת ולא אוטומטית. הכרה ברגשותיכם כהורים ובצורכי הילד תורמת ליצירת סביבה רגשית יציבה יותר.
- עמידות במצוקה: החיים מלאים בקשיים ובאתגרים, והיכולת לשאת את המצוקה מבלי להגיב באופן אימפולסיבי היא כוח אמיתי. פיתוח מיומנות זו יאפשר לכם להתמודד עם סיטואציות מורכבות יותר ביעילות.
- תיקוף: הכרה בקשיים ובאתגרים כחלק בלתי נפרד מהחיים היא חיונית. תיקוף הוא היכולת להבין את החוויות שלכם כהורים ולהעניק להן תוקף. תחושת הקושי אמנם קיימת, אך היא גם מהווה הזדמנות להעמקת הקשר עם הילד ולשיפור היכולת להתמודד.
הצטרפות לקבוצות DBT: תהליך של למידה והתפתחות
אני מזמינה אתכם להצטרף לקבוצות מיומנויות DBT , המיועדות להורים. בקבוצות אלו תמצאו מרחב תומך ובטוח ללמוד, לשתף ולהתחזק. תגלו כי אינכם לבד במסע הזה וכי ישנם כלים ומיומנויות שיכולים לסייע לכם להתמודד בצורה מיטבית עם האתגרים. הקבוצות חווייתיות, פרקטיות ומאוד מושקעות, במטרה להנגיש את השפה והכלים באופן ישים ורלוונטי לחיים עצמם, בבית, בסביבה הטבעית ומול הילדים.
יחד, נוכל ליצור שינוי חיובי ולהעניק לילדינו את הכלים שהם זקוקים להם כדי להתמודד עם המציאות על הכאב הכרוך בה, באופן מלא ומספק.
הכותבת: אסתי ברוקמן, פסיכולוגית קלינית מומחית